JO Mats Melin. Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Halmstad

JO kritisk mot åklagare

Justitieombudsmannen Mats Melin är mycket kritisk till hur åklagaren hanterat anmälningen mot polisen i Halmstad i samband med en fotbollsmatch förra året.

Det var när Halmstad BK spelat mot Hammarby i oktober som flera Hammarbysupportrar anmälde att de blivit misshandlade av polis. Den särskilda åklagarmyndighet som ska utreda anmälningar mot poliser lade dock ner förundersökningen.

Mats Melin menar att det var helt fel eftersom det fanns tillräckligt med bevis för att misstänka att brott begåtts. Och han ser allvarligt på åklagarens agerande.

– Det som är allvarligt är att när det gäller påståenden om brott som begås av polismän så har vi en särskild enhet inom åklagarväsendet som ska hantera de brottspåståendena och utreda dem. Och det är för förtroendet för polisen i stort och för rättsväsendet i allmänhet. Det är oerhört viktigt att påståenden om brott från polisens sida utreds grundligt, rättssäkert och effektivt. Om inte en sådan grundlig utredning görs när brottspåståenden görs så anser allmänheten, med visst fog, att det finns en risk att polismän kan hantera sina kontakter med medborgarna som de önskar, säger Mats Melin.

Den utpekade åklagaren gick i pension för några veckor sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".