HFAB uppmanar - skotta balkongen

Redan har regnet i södra Halland gjort att rapporter om fuktskador börjat komma in till Halmstads Kommunala bostadsbolag, HFAB. Och för att undvika att skadorna ökar dramatiskt ber man nu hyresgästerna att skotta sina balkonger och uteplatser.

– All den snö som ligger ska ju smälta, någonstans ska den ju ta vägen. Nu på förmiddagen har vi fått de första rapporterna från hyresgäster som har berättat för oss att vatten tränger in i bostaden. Och vi är på plats på minst ett par tre ställen för att försöka begränsa skadorna så mycket som vi kan, säger Anders Thorén, kommunikations- och utredningschef på HFAB.

HFAB har ett 40-tal extrainkallade personer igång som jobbar med snöröjningen men de koncentrerar sig främst på tak med rasrisk och takkanter där snö och istappar utgör en fara för människor. Längre har man inte hunnit i nuläget så för att begränsa de materiella skadorna på husen vädjar man nu till hyresgästerna att ta bort snön kring lägenheterna.

– Vi skulle vilja be alla som har snö på balkongen eller uteplatsen att försöka skotta av det om det är möjligt. För när snön smälter finns det en stor risk att det rinner åt andra håller, säger Anders Thorén.

Ligger det mycket snö på balkongerna?

– Ja, vi har sett att det kan ligga upp mot en meter på vissa ställen och det är rätt självklart vad som händer när den snön smälter. Vatten kan tränga in på alla möjliga ställen, det letar sig den enklaste vägen in. Det kan komma genom dörrpost, genom fönster, genom fasader. Och det får vi ha beredskap för framöver nu och ha lite extra koll. Vi vill gärna ha reda på det så snart som möjligt.

De som inte kan skotta sina balkonger själva då?

– Det här är naturligtvis ett problem och vi ber ödmjukast om att vi ska få den här hjälpen. Kanske kan man fråga en granne eller kompis. Och visst kan man ringa hit och då hjälper vi till i den grad vi kan, säger Anders Thorén, kommunikations- och utredningschef på HFAB.