Laholm

Hampaodlare fick skadestånd

En tidigare lantbrukare i södra Halland får nu skadestånd för att staten på olagliga grunder lade beslag på hans odlade hampa.

Efter nära tio års juridisk kamp i svenska och europeiska domstolar får Ulf Hammarsten från Skottorp, nu ett skadestånd på 10 000 kronor. Hammarsten fick sommaren 2000 avslag av Läkemedelsverket på hans ansökan om att få odla industrihampa. Verket hänvisade till svenska narkotikalagstiftningen, men mannen fick rätt av länsrätten men året efter fick han åter avslag av verket. 2001 slog EU-kommissionen fast att förbud mot odling av industrihampa är oförenligt med unionens lagstiftning.

Men socialdepartementet vägrade att ge sig. Vid fyra tillfällen gjorde polisen beslag av skördad hampa hos Hammarsten, som misstänktes för grovt narkotikabrott. Ett senare utlåtande i EU-domstolen innebar att de svenska myndigheterna fick bakläxa.

Odlaren vände sig till justitiekanslern och krävde skadestånd för sju ton förstörd hampa. Nu har JK räknat och finner att en skälig ersättning är 10 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista