En kraftig vårflod väntas komma när snön smölter. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
Halland

Högsta beredskap för vårfloden

Kommunerna i Halland har tillsammans med länsstyrelsen börjat planera för att så långt möjligt minska skadorna av den kraftiga vårflod som väntas så småningom.

I Halmstad till exempel har man gjort listor över fastigheter som brukar drabbas av översvämningar för att man ska ta kontakt med ägarna innan vårfloden kommer rusande från Småland och det inre av Halland om några veckor. Ett annat sätt för kommunerna att förbereda sig är att redan i förväg begära tillstånd för att kunna spränga isproppar i dammar uppströms de stora åarna så att allt är klart om läget blir akut. 

I Falkenberg kontrollerar kommunen ställen som brukar få problem med översvämningar och ser över sandsäckslagret så man kan bygga vallar, men förbereder också för att kunna sätt upp barriärer framför ställverk som ligger illa till.

– Vi ser problem om det skulle bli en hastg avsmältning. Då gäller det att få ut information till allmänheten om hur de ska skydda sig, säger Rasmus Trymander som är beredskapshandläggare på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".