Snökaoset

Tålamodet slut med oskottade tak

Nu har räddningstjänsten i Varberg tröttnat på fastighetsägare som inte röjer av taken på sina fastigheter från snö och is. Det hindrar kommunens anställda som just nu kämpar för att få bort snön på marken.

– Fastighetsägarna har varit duktiga med att spärra av, men det är i första skedet. I andra läget måste man också åtgärda problemet och det ska komma tätt på. Man kan inte lämna det avspärrat, för då kommer inte gatuförvaltningens personal åt att att röja, säger kommunens säkerhetsutvecklare Matilda Gustafsson vid Räddningstjänsten.

Finns det överhuvudtaget möjlighet att sätta press på dem så att det händer någonting?

– Det är ju deras ansvar, sedan kan ju inte vi göra så mycket mer än att påpeka det att de får ta sitt ansvar, säger Matilda Gustafsson.

Men enligt Per Arbin på branschorganisationen Fastighetsägarna i Halmstad så gör man så gott man kan för att få bort snö och is. Men man hinner inte med allt, omedelbart.

– Eftersom det är så pass extrem väderlek som det är så kan det ju ibland bli vissa fördröjningar på vissa ställen. Det gör att vissa avspärrningar får man helt enkelt vara medveten om att det kommer att finnas, säger Per Arbin.

Men nu hindrar det kommunerna att till exempel röja gator från snö?

– Jag förutsätter ju att berörda fastighetsägare samarbetar i de här frågorna. Mycket kan ju lösas genom kommunikation tycker jag, det är ingen som vill komma i en situation där man blir drabbad av en kanske till och med väldigt tragisk händelse, utan självklart måste man jobba på så fort det någonsin går, säger Per Arbin.