Flera djur avlivades efter vanvård

Det kommer skrämmande detaljer om de hundratals vanvårdade djur som hittades på en gård i mellersta Halland i går. Polis och länsveterinär tvingades avliva flera av djuren, och resten har tagits om hand.

Det handlar inte om ett lantbruk med traditionell djurhållning, utan snarare ett privat menageri. På gården fanns 90 får och lamm, getter, grisar, hästar och ett lamadjur - 100-talet olika fåglar, 20-talet katter, hundar och kaniner. Den syn som mötte länsstyrelsens veterinärer var makaber.

Döda lamm och döende djur låg i ett stall - bland annat en bagge som inte kunnat röra sig på veckor och som ägaren gick och vände på då och då. En annan get hade inte heller kunnat resa sig på flera veckor och ytterligare en var vinglig och apatisk. Många av djuren var extremt magra.

Eftersom alla fåglar var lösa i stallet fanns träck överallt. Ute i hagen fanns ett 50-tal får, tre hästar och lamadjuret. En av tackorna låg på rygg och kunde inte resa sig. Alla hästar hade svårt att röra sig eftersom deras hovar inte skötts om.

Alla får hölls tillsammans och det innebar att fåren hela tiden attackerades av flera baggar och inte kunde komma undan. Djuren hade inte tillgång till vatten, och flera sågs äta snö för att släcka törsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".