Bevakare dömd för våld

En medlem i Torups bevakningsgrupp döms för misshandel i Halmstad tingsrätt, det efter att ha tagit fast en 17-åring som de trodde hade vandaliserat på kyrkogården i Torup. 17-åringen var oskyldig men mannen från bevakningsgruppen höll fast honom och vred upp hans arm.

Det var i november för drygt två år sedan som två män ur Torups bevakningsgrupp fick rapport om att någon vandaliserade på kyrkogården. När de kom dit uppstod ett missförstånd och 17-åriga Joakim Örnstedt pekades felaktigt ut. Han var på väg från en fest med några kompisar och förstod inte vad det var frågan om när två män tog tag i honom och den ena vred upp hans arm. Och han upplevde situationen som hotfull medan de väntade på polisen.

Åklagaren ville få båda männen fällda för misshandel och olaga frihetsberövande men tingsrätten väljer att bara döma den ena mannen och det för ringa misshandel. Han döms att betala drygt 1 000 kronor till offret och 24 000 kronor till försvar och målsägandebiträde. Han ska nu diskutera domen med sitt ombud men säger i en kort kommentar till Radio Halland att han tycker att det känns bedrövligt.

För Joakim Örnstedt som tog väldigt illa vid sig av händelsen känns det skönt att domen äntligen kommit.

– Det var tråkigt att båda inte blev fällda tyckte jag, men samtidigt är det skönt, det blir som ett avslut. Det har varit jobbigt att gå och vänta. De första månaderna var värst, men nu har man väl kommit över det så gott som, säger han.

Du upplevde händelsen som väldigt kränkande?

Ja, jag brukar inte prata om det, jag blir lite skärrad då.

Vad säger du om bevakningsgruppens arbete?

Jag tycker inte alls att det är något fel i det de gör, det är jättebra att de finns, det har ju gett resultat. Men det här var ju väldigt oturligt att det skulle bli så dumt och synd att det blev som det blev. De borde inte få göra hur de vill och de borde veta vad de har för befogenheter. Så jag hoppas att de vet de nu i alla fall, säger Joakim Örnstedt.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista