Snöskottarna lever farligt

Det brister i säkerheten för många av de personer som är uppe och arbetar med att ta bort snö från Halmstad kommuns anläggningar. I värsta fall riskerar de livet anser ett av kommunens huvudskyddsombud.

Kommunens egen personal är bra på att använda skyddsutrustning såsom exempelvis livlinor när de är uppe och befriar platta tak från tyngande snö. Men kommunen anlitar också många privata aktörer och enligt Leif Grenlund, huvudskyddsombud på tekniska kontoret, är det långt ifrån alltid som de använder skyddsutrustning. Det har han sett med egna ögon.

– Ja det har jag sett till exempel på Arenahallen har man gått på de höga taken utan livlina, men det har blivit bättre efter tillsägelse.

Har du sett på några andra ställen?

– Ja, på daghem och förskolor där man skottar är det rätt så dåligt ställt med skyddsanordningar, säger Leif Grenlund.  

Läget är extremt i den kommunala snösvängen och 15 externa aktörer arbetar just nu för fullt. Enligt Leif Grenlund är det de kommunala cheferna som har ansvaret för arbetsmiljön men enligt fastighetschef Fredrik Ottosson är det inte så enkelt.

– Det är många parter som har ansvar i arbetsmiljöfrågorna. Men när vi imorse fick beskedet att vissa inte följde säkerhetsföreskrifterna så har vi satt igång att kontakta alla entreprenörerna och gett dem beskedet att kan de inte garantera att säkerheten efterlevs eller att gällande bestämmelser inte efterlevs så måste arbetena avbrytas, säger Fredrik Ottosson, fastighetschef i Halmstads kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista