Halmstad

Tingsrätten hinner inte med

Tingsrätten i Halmstad är långt ifrån att klara målsättningen på antal avgjorda brottmål per år.

Utfallet i fjol var bara drygt 80 procent av det uppsatta målet. Vilket är bland de sämsta resultaten blend tingsrätterna i landet.

– Ambitionsnivån är hög. Men sedan är det inte allltid att man når att avgöra så många mål som man först tänkt sig av olika skäl, säger Jan Warén som är lagman vid tingsrätten i Halmstad.

– Andelen stora och långa mål tenderar att öka och det innebär naturligtvis att man inte kan avgöra ett så  stort antal mål som man önskar. Dessutom ökade antalet mål under förra året jämfört med tidigare, säger Jan Warén.

För innevarande år har också målsättningen om hur många brottsmål som ska klaras av sänkts något. Tingsrätten ska dessutom anställa ytterligare en domare eftersom antalet brottmål fortsätter att öka som det  gjort de senaste åren. Bara under januari kom det in 44 fler brottmål jämfört med samma månad i fjol till länets södra domsaga.

Däremot har tingsrätten i Halmstad gjort en klar uppryckning när det gäller att klara ett av regeringen uppsatt mål att det inte ska ta längre än fem månader att avgöra ett brottmål från att det inkommit.

– Vi klarar nästan det målet i alla fall, säger Jan Warén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".