Gunaino Enquist. Foto: Ingrid Arinell/SR Halland
Halland

Tufft att driva rättvisebutiker

De så kallade rättvisebutikerma har det tufft att överleva i Halland. Butiken i Varberg har lagt ner och i Halmstad kämpar några få frivilliga för att få verksamheten att gå runt.

Bäst går det för rättvisebutiken i Laholm. Det är den enda butiken som får kommunalt stöd till sin verksamhet därför att den drivs av FN-föreningen som är bidragsberättigad.

– De var generösa nog att betala hyran hela första året för oss. Och det gjorde det ju möjligt för oss att ha den här butiken, säger Gunaino Enquist.

Den som handlar rättvisemärkta varor bidrar till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och arbetare i u-länder. Butiken i Laholm säljer bland annat mat, smycken och hantverk. Och försäljningen går bra.

– Det går bättre och bättre faktiskt. Medlemsantalet ökar för varje år. Och vi har nu fått så pass stor vinst att det blivit en diskussion om vi ska bli beskattade eller ej.

– Tyvärr så går det inte riktigt lika bra för de andra butikerna i länet. I Halmstad startades en butik för två år sedan och de kämpar verkligen för sin överlevnad.

Butiken i Halmstad har också bett kommunen om hjälp. Men där har man inte fått några bidrag. Och affärerna är inte på topp, enligt Agneta Eriksson som hjälper till i butiken.

 – Jag hade väl tyckt att det kunnat vara lite fler folk som hittat hit. Det största problemet för halmstadbutiken är att hitta frivilliga som vill hjälpa till att stå i butiken några timmar. Det är svårt att få tag i folk. Många unga människor som börjar entusiastiskt de studerar och flyttar till annan ort, eller de träffar en kille och sedan så är de borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista