Landstinget måste fördela mer vårdplatser tycker två sjukhusläkare i Varberg. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Läkare ställer krav om vårdplatser

Det är olagligt att lägga över ansvaret för sjukhusens överbeläggningar på läkarna. Det menar två sjukhusläkare i Varberg som i ett brev till socialstyrelsen skriver att Landstinget måste ta sitt juridiska ansvar och fördela fler vårdplatser, annars äventyras patientsäkerheten.

Niklas Brywe är överläkare på medicinkliniken i Varberg och en av brevskrivarna.

– Enligt hälso – och sjukvårdslagen är det ju landstinget som ska se till att det finns vårdplatser, det ska finnas vårdplatser. I normala situationer, i vardagen ska man ju inte hamna i ett katastrofläge, säger han.

Och det är det som ni gör nu tycker ni?

Ja, det är ju det. Finns det inga platser, det krävs ju sängplatser för att bedriva vård.

Hur mycket har ni tryckt på, på det lokala landstinget här i Halland?

– Den här frågan är ju inte ny, den har diskuterats och debatterats i många år. Men jag menar, vi tycker ju att landstinget är ganska tysta i det här, de har väl inte haft någon egentlig röst alls tycker vi, säger Niklas Brywe.

Hur känns det att bära ansvaret för lokal och sängplatser som läkare?

– Vårt jobb är att ta hand om patienter, det är det vi är utbildade för och det är det vi är bäst för. Och det gäller ju all annan personal också, det känns väldigt frustrerande att väldigt mycket av energin ska gå till att leta platser.

Men kan ni läkare garantera god och säker vård med tanke på det här?

– Nej, jag menar, finns det ingen plats så är det ju naturligtvis en fara för patientsäkerheten. Det vet ju alla, säger Niklas Brywe, överläkare på medicinkliniken i Varberg.  

Enligt sjukhusledningen har medelbeläggningen i år varit cirka 91 procent och sjukhuset har varit fullbelagt tre dagar under årets två första månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista