1 av 2
Adnan Dibrani. Foto: Linda Thulin/SR Halland
2 av 2
Adnan Dibriani, Jennie Nilsson, Hans Hoff.

Sveriges yngsta riksdagslista

En politisk nykomling, bara 25 år gammal, tar av allt att döma en plats i riksdagen för de halländska socialdemokraternas räkning efter valet i höst.

Adnan Dibrani från Varberg finns med som nummer tre på det som socialdemokraterna själva säger är Sveriges yngsta riksdagslista.

– Det är grymt spännande. Nu är det visserligen inte helt klart ännu för medlemmarna ska säga sitt men det är jättekul att man har kommit så pass högt upp och har fått det förtroendet från partiet, säger Adnan Dibrani.

Adnan Dibriani är lite av en drömvärvning för socialdemokraterna, han är ung, välutbildad och hittade den socialdemokratiska ideologin efter att ha flytt från krigets Kosovo. Många plus i kanten rent valstrategiskt med andra ord. Och hela listan presenteras inte utan stolthet från valberedningens sida. Av de fem på valbar plats är fyra under 40 år och den femte är 47 år, veteranen Hans Hoff.

– Det har varit ett medvetet mål från våra arbetarkommuner runt omkring i Halland att föryngra, säger Hans Hoff.

Och det är inte ett tecken på att det inte finns någon annan?

– Nej det är det inte. Det finns en åldersblandning på listan som upptar 25 namn och det är klart att den äldsta är nog 70 år men står inte på valbar plats. Men de fem första som vi räknar med kommer in i riksdagen efter valet är det den yngsta listan i hela Sverige, säger Hans Hoff.

Och de som tidigare räknades som unga får nu finna sig i att tillhöra de äldre. En av dem är 38-åriga Jennie Nilsson.

– Ja, hastigt och lustigt fick jag äntligen bli vuxen. Det är jätteskönt på ett sätt och lite vemodigt och sorgligt. Det har ju varit fantastiskt att få vara ung så länge som jag har fått vara i politiken, men ärligt talat tycker jag att det är dags att fylla på med nytt nu, säger Jennie Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista