Lars Johansson. Foto: Göran Frost/SR Halland

Sojaimportör oroad

Utfodrar de halländska bönderna sina djur med foder som odlats fram med bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige - och orsakar stort lidande för de som arbetar på de brasilianska odlingarna? P1-programmet Matens pris avslöjande av hur mycket bekämpningsmedel som används vid sojaodling har väckt många frågor.

LRF har idag sagt att man ska verka för att den egna foderproducenten Lantmännen ska gå över till så kallad certifierad soja, som tagits fram utan de farliga medlen.

På Vallberga Lantmän, en i sammanhanget liten - men framgångsrik foderproducent, vet man idag inte vilken sorts soja man har i sin foderfabrik.

– Idag importerar vi inte egen soja utan vi köper vår soja ifrån Norge och vi har ställt frågan till dem om de kan ge oss något svar om det finns kemikalierester kvar. Vi har inte fått något svar och vi avvaktar och återkommer, säger Lars Johansson, VD för Vallberga Lantmän.

Har ni fått några reaktioner från era kunder än?

– Ja, vi har haft en kund som framförallt har hört av sig, som hörde av sig redan igår kväll. Han är då en liten större kund som säljer sina egna produkter hemma på gården och han vill gärna profilera sig som att han inte använder den här typen av råvaror. Det är vår styrka i vårt företag att vi kan skräddarsy de här blandningarna och gårdsanpassa, så till exempel till den här kunden kan vi plocka bort sojan ur och ersätta den med annan proteinkvalité.

Den certifierade sojan är förstås dyrare än den som har odlats med bekämpningsmedel och det blir dyrare att ersätta soja med protein från till exempel svenskodlad raps. Och Lars Johansson är oroad för ökade kostnader.

– Skånskt eller svenskt eller halländskt lantbruk har inte råd att ha den här kostnaden utan den får tas ut i konsumentledet, säger han.

Säg att ni skulle ha sojan som innehåller de här bekämpningsresterna, skulle det kännas angeläget att försöka ändra på det isåfall för er del?

– Ja, finns möjligheten för oss så är det angeläget för oss att ändra, säger Lars Johansson, VD för Vallberga Lantmän.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".