Foto: Gunnar Lundmark/Scanpix
Halland

Mer virke tack vare kylan

I år har det varit kallt och fruset i två månader i sträck. Och det har varit perfekt för skogsnäringen, som efter många milda och blöta vintrar äntligen kunde ta sig till de delar av skogen, där marken kräver tjäle för att bära de tunga skogsmaskinerna.

– Det har varit väldigt bra för oss. Vi har kommit åt mycket virke som inte hade varit åtkomlig en vanlig vinter, säger Klas Ingemarsson, distriktschef på Sydved som är en av de stora uppköparna av virke.

Det har varit bra för avverkningen av träd, men jobbigt för de skogsåkare som ska köra ut virket för skogen på hala och smala vägar.

-- Lastbilarna har emellanåt kanat av vägen så de fått bärgning. Men med tanke på omtändigheterna har det gått bra, säger Klas Ingemarsson.

Det har också funnit en marknad för de stora mängderna virke i år.

– Det har inte varit några problem för nu är ju de flesta terminallager slut så nu behöver vi färskt virke till alla industrier. Både sågverk och massaindustrier har stort behov för tillfället, säger Klas Ingemarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista