Ett postnummerområde på landsbygden ska inkludera runt 500 - 600 hushåll. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Halland

Nya postnummer på gång i länet

Om en månad tvingas många hallänningar att byta postnummer och andra får ny postort. Anledningen är att sorteringen ska bli mer effektiv.

– Postortsnamnet tillsammans med postnumret finns till för att underlätta och säkerställa sorteringen och distribueringen av post. Men som det ser ut, samhällen förändras ju, bygder avbefolkas men framförallt växer till, säger Hanna Berggren, informatör på Posten.

På ett 30-tal platser i länet ändras postnumren eller postorterna. Det är en konsekvens av att Halland förändras och blir allt folktätare.

En gång om året gör posten en översyn av postnumrena, följt av förändringar. Ofta handlar det om att göra postnummerområde lite mindre.

– Ett postnummerområde bör inte vara för stort, så när ett samhälle växer brukar det ofta finnas anledning att se över storleken, säger Hanna Berggren.

I tätorter bör ett postnummerområde inte inkludera mer än 600-800 hushåll, på landsbygden inte mer än 500-600 hushåll.

– Man undviker också att blanda tätort - och landsbygdsadresser, säger Hanna Berggren, informatör på Posten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista