Foto: Fredrik Persson/Scanpix
Halland

Skogsindustrin tappar fart

Vintern gör att sågverk och pappersbruk får det svårare att håla igång produktionen.

Trots att avverkningen av virke har ökat den här kalla vintern när markerna burit de tunga skogsmaskinerna har sågverken i Halland och Stora Enso i Hyltebruk tappat i produktion. För sågarnas del minskar nämligen kapaciteten när det blir riktigt kallt.

– Vi har ju haft problem sedan årskiftet på grund av kylan. När det blir kallt så blir det lite svårare att såga stockarna därför att virket är fruset. Maskinerna tar mer stryk och man behöver byta och slipa klingorna oftare. I januari var produktionen 20 procent lägre jämfört med vad vi räknat med, säger Anders Thorild, VD för sågverken i Deromegruppen.

Även Stora Ensos pappersbruk i Hylte har haft problem men där har bristen på returpapper varit det som påverkat mest.

– Tillgången på returpapper brukar minska på vintern när folk lagrar sina gamla tidningar i källaren i stället för att i snö och kyla gå med de till returstationen, säger Tor Lundqvist som är vd.

Tidningarna har också blivit tunnare i lågkonjunkturens spår och dessutom har Kina köpt upp mer returpapper än normalt på världsmarknaden, vilket också minskat tillgången på papper. Bruket har tvingats använda mer virke än normalt och har också tvingats minska produktionen i vinter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista