Ringhals är det tredje kärnkraftverket som granskas av IAEA. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Varberg

Säkerheten granskas på Ringhals

Nu har ett internationellt granskningsteam från FN:s atomenergiorgan IAEA startat sin granskning av säkerheten på Ringhals kärnkraftverk.

Under närmare tre veckor ska experterna arbeta och slutsatserna ska sedan sammanfattas i en rapport med förslag om eventuella förbättringar.

– Vi har gjort ett omfattande förberedelsearbete så det blir lite som en examen, det är intressant, säger Ringhals VD, Bertil Dinhé.

Och ni har läst rapporterna från Forsmark och Oskarshamn?

– Det har vi gjort och vi har haft en observatör med både i Forsmark och Oskarshamn så vi har försökt lära av dem för att försöka genomföra detta på ett bra sätt, säger Bertil Dinhé.

Det var regeringen som för tre år sen ville att IAEAs experter skulle göra en granskning av säkerheten och tillförlitligheten på de svenska kärnkraftverken, efter att olika allvarliga säkerhetsbrister uppdagats. Som tredje kärnkraftverk är nu turen kommen till Ringhals där de tolv experterna från åtta länder ska studera verksamheten på Ringhals tre och fyra.

Att inte reaktor ett och reaktor två ingår beror på allt moderniseringsarbete som pågår där och att inriktningen  främst gäller säkerhetskulturen på Ringhals och hur den står sig mot IAEAs standard. Nio olika områden ska granskas och det handlar då framförallt arbetssättet som finns på kärnkraftverket. Från ledning och organisation till exempelvis drift och underhåll, till bland annat haveriberedskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista