Foto: Malin Hoelstad/Scanpix
Kungsbacka

Bättre men dyrare färdtjänst

De höjda egenavgifterna för färdtjänsten i Kungsbacka är det som irriterar resenärerna mest. Det visar kommunens egen utredning.

Men rapporten säger också att fyra av fem resenärer idag är mycket nöjda med hur det fungerar trots den kraftiga kritik som hördes när systemet var nytt i våras.

– Det har väl hänt en hel del under året. Vi har ju sedan det här infördes kontinuerligt arbetat med den problematik som har funnits som man har kunnat räta upp en hel del och det visar ju på att 80 procent är nöjda med sin senaste resa, säger kommunalrådet Per Ödman.

Men kommunen egen rapport visar att det största missnöjet fortfarande handlar om den höjda egenavgiften. Och det ses som en huvudorsak till att färdtjänstresorna har minskat med 40 procent.

– En sak kanske är att, när det gäller taxahöjningen att man inte insåg att taxan inte höjts sedan 90-talets början och att det nu blev en anpassning. Men alltihop skedde samtidigt och då blir det negativt, säger Per Ödman.

Nu kommer kommunfullmäktige få ett förslag om förbättringar av färdtjänstsystemet i Kungsbacka. 45-minuters-regeln ska gälla utan prut, alla förseningar ska noga kollas upp och det införs en resegaranti. Men också en förändring i taxasystemet.

– Vi går in med ett system där även utanför centralorten, även utanför Kungsbacka stad så har vi samma taxa, alltså 31 kronor istället för 47 kronor. Så vi minskar kostnaden högst väsentligt för de korta resorna i omlandet så att säga.

När det gäller ekonomin så talades det i våras om kraftiga fördyringar. Idag ser 2009 totalt sett ut att inte ha blivit dyrare men det är då mycket tack vare att antalet färdtjänstresor har minskat så mycket. Är kommunledningen nöjd med det utfallet?

– Vi tror att det är det men vi kan inte uttala oss fullt förrän 2011 när vi har alla pusselbitar på plats. Vi hade ju en kraftig fördyring under de första kvartalet och där kan man se att det har slagit ganska hårt, säger Per Ödman, kommunalråd.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista