RS-virus slår hårdare i år

Nu varnar läkare för att årets attack av RS-viruset - som kan vålla svåra förkylningar hos gamla och spädbarn - är ovanligt svår.

På länssjukhusets barnklinik befarar man nu överbeläggningar. För RS-virus är en vanlig orsak till att spädbarn måste vårdas på sjukhus.

– Just nu ser vi en ordentlig ökning så nu tror vi att vi kommer få en stor epidemi i år och det hade vi inte förra året och inte året dessförinnan heller. Men nu tror vi att det kommer en stor epidemi med många sjuka samtidigt och då kan vi få problem inom sjukvården eftersom så många är sjuka samtidigt, säger barnläkaren Dan Andersson, verksamhetschef på barnkliniken i Halmstad.

Hur sprids smittan?

– Med luftburen smitta.

Hur ska man undvika om det är så många som bär på den här smittan?

– Jag skulle vilja säga att har man små barn som är mindre än ett halvår är det lika bra att försöka låta bli att ta med barnet in i folksamlingar, säger Dan Andersson.

Hur orolig ska man vara som småbarnsförälder?

– Inte mer orolig än andra år.

Men samtidigt framhålls det att det här är ett av de tuffare virusen och det kan ge svåra luftvägsinfektioner, ska man inte vara orolig då?

– Jo, jag är orolig för barnklinikens del eftersom vi får så många patienter så vi får svårt att klara av det bemanningsmässigt, men jag är inte så orolig för patienternas del, de klarar det, säger Dan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista