1 av 2
Fuktskador i taket på Hallägraskolan. Foto: Johan Davidsson/SR Halland
2 av 2
Helga Andersson och Fanni Hammarberg.
Halmstad

Hallägraskolan utdömd

Hallägraskolan i Halmstad är i så dåligt skick att den kan komma att evakueras.

Trots åtgärder mot fuktproblemen på skolan har runt 20 elever och lärare fortfarande problem med hudutslag och allergiska reaktioner. Det har gjort att skolans rektorer inte längre vill ta ansvar för arbetsmiljön.

– Jag upplever att vi inte kan göra mer. Vi vet också att fastighetsförvaltningen har vidtagit alla de byggtekniska åtgärder som rimligen går att utföra, säger Hans Åkerlund som är en av två rektorer på Hallägraskolan.

Skolan har under flera år haft problem med fukt- och mögelproblem. Under hösten har man förbättrat ventilationssystemet, städat varje dag istället för varannan och stängt av av de värsta delarna av skolan. Men det luktar fortfarande illa i klassrum och korridorer. När rektorerna nyligen fick höra om ytterligare en elev som mått dåligt bestämde de sig för att avsäga sig ansvaret för arbetsmiljön på skolan.

– Det är för att bland annat markera allvaret i frågan, säger Hans Åkerlund. 

Nu ligger ansvaret på barn - och ungdomsnämnden där socialdemokraten Klas Jacobsson är vice ordförande.

– Jag har inga problem med att de har gjort som de har gjort, jag tycker att de har agerat helt riktigt. För att kunna garantera säkerheten kan det innebära att vi måste evakuera lokalerna och det kan ske snabbt.

Rektorerna på Hallägraskolan vill helst se att man löser problemen på plats så att man kan hålla ihop skolan med samma personal och elever fram tills den nya Söndrumsskolan står klar i augusti 2012. Men Klas Jacobsson har svårt att tro att det kommer att gå.

– Vad jag förstod på nämndsmötet så är alternativen utdömda. Det är därför som rektorerna lämnat ifrån sig arbetsmiljöansvaret, säger han.

Under en lång tid har det funnits elever som har mått dåligt på Hallägraskolan. Om det beror på fukt och mögel har aldrig riktigt konstaterats men eleverna själva verkar övertygade.

– Man får ont i huvudet.
– Jag tror det beror på möglet, eftersom huvudvärken oftast släpper när man kommer hem. Man blir jättetrött och man orkar inte jobba lika effektivt på lektionerna, säger Fanni Hammarberg och Helga Andersson, som är elever på Hallägraskolan. 

Hans Åkerlund upplever att kollegorna på barn och ungdomsförvaltningen har varit ett stöd och att politikerna i nämnden verkar ta frågan på allvar. Och de bör de också göra eftersom ansvaret för miljön på skolan nu helt ligger i deras händer.

Om två och ett halvt år ska den nya Söndrumsskolan stå klar och då kommer Hallägraskolan att rivas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista