Halmstad

Kommunen gjort vad de kunnat

Underhållet av Halmstads kommuns fastigheter har varit eftersatt de senaste åren. Det säger kommunstyrelsens moderata ordförande Carl Fredrik Graf angående problemen med dålig luft och illamående elever på Hallägraskolan.

En ny skola i området står klar om först två och ett halvt år och Carl Fredrik Graf menar att man från politiskt håll gjort vad man har kunnat när det gäller Hallägraskolan.

– Vi tog ju tag i det här redan förra året kan man säga, då fattade vi det som då uppfattades som det lite obekväma beslutet att renovera skolorna i den ordningen att Hallägraskolan skulle komma först. Och vi kan konstatera att fastighetsunderhållet i kommunen under en tid har varit eftersatt och därför beslutades det också att göra kraftfulla insatser under förra året och det här året, säger Carl Fredrik Graf.

I Hallägraskola hänger fuktskadade takplattor ner från taken. Känns det inte lite pinsamt att låta elever gå i en sådan skola?

– Jag är inte den som har expertkunskaper när det gäller att bedöma fastigheter, utan det gör våra förvaltningar och de jobbar med det. Men det är naturligtvis viktigt att man har bra lokaler och bra lärare och bra förutsättningar för elever, det kan jag ju allmänt sett säga.

Men det är så påtagligt på Hallägraskolan, det krävs väl knappast några expertkunskaper då?

– Ja, men då får man nog skilja på vad som är mögel och det som är att färgen har lossnat. Det finns ju olika grader i detta. Men så länge skolan är planerad att riva så har jag förståelse för att man inte gör underhåll som har att göra med hur skolan ser ut.

Nu är det två och ett halvt år kvar tills skolan ska rivas och Söndrumsskolan ska stå kvar. Hur kommer de här två och ett halvt åren bli för personal och elever?

– Det kan jag inte bedöma. Utan hur lokalerna ska disponeras och hur man ska jobba med lokalfrågan i skolan det är upp till de fastighetsförvaltande delarna av vår kommun att ta hand om tillsammans med verksamhetsföreträdanden, säger Carl Fredrik Graf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista