Kungsbacka

Svårt att enas om centralt torg

Frågan om förändring av torget i Kungsbacka är en lång historia. Men idag hölls ett informationsmöte om ett nytt förslag med fastighetsägare och köpmän.

Centrumledaren Henrik Olsson berättar vad som gjort det så svårt att komma överens.

– Den springande punkten är parkeringsplatser. I det här förslaget kommer några parkeringsplatser att tas bort och på sikt kanske helt tas bort. Och man vill även ha ett parkeringshus under jord och sedan kommer följdfrågor som, ska innerstaden bli helt bilfri, och i sådana fall vilka gator ska bli bilfria, säger Henrik Olsson.

Finns det någonting som du kan säga nu att det blir helt givet i förslaget?

– Nej det kan jag dessvärre inte. Däremot kan jag säga att jag tror att det kan bli en torgyta med uteserveringar som är anpassade mer till dagens förhållande. Vi ser en generationsväxling där. Och den nya generationen är mycket för uteserveringar och möjligheter att kunna vistas på torget, nästan dygnets alla timmar.

På informationsmötet kom ett åttiotal personer. Vad är nästa steg nu?

– Nästa steg är att följa upp det här och att man ser ett ansvar att politiker och tjänstemän och alla som har olika intressen har ett ansvar för att detta verkligen blir genomfört.

När kan det bli verklighet med ett ordentligt innerstadstorg?

– Min personliga förhoppning och som jag faktiskt tror är högst troligt, så är det en ombyggnation på senare nästa år, alltså 2011, säger Henrik Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista