Sveriges miljöminister Andreas Carlgren. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Falkenberg

Carlgren positiv till biogasprojekt

Ett jättebra exempel. Det tyckte miljöminister Andreas Carlgren om det nya biogasprojektet i Falkenberg när han i dag gästade Falkenbergs näringslivsdag.

Andreas Carlgren pratade om klimatfrågan ur ett näringslivsperspektiv, men innan dess blev han uppvaktad av lantbrukarna bakom projektet Svensk Gårdsgas. Ingvar Bartholdsson var en av dem mötte ministern.

– Vi skulle vilja ha någon forma av grön skatteväxling eller åtminstone få ett tillskott när det gäller miljönytta som ett sådant bränsle gör.

Fick ni något löfte?

– Vi fick inga löften naturligtvis, men alla tycker att det här är väldigt positivt och att biogas kommer att ha en framtid är vi ganska säkra på. Men för att finansiera ett sådant här projekt måste vi ha ett kassaflöde som fungerar och en återbetalningstid som är rimlig och det har vi inte i dagsläget. Med miljöministerns hjälp är det inte helt omöjligt att det här projektet kan gå igång som ett pilotprojekt också, säger Ingvar Bartholdsson.                      

Gårdsgasprojektet går i korthet ut på att utvinna biogas ur gödsel hemma på gården i stället för i en anläggning. Sedan skickas gasen till två tankställen för biogasbilar. Bra för miljön och dessutom inga transporter av gödsel, bara av gasen i ledningar. Och Andreas Carlgren gillade projektet.

– Jag tycker att det är ett jättebra exempel på hur viktigt det nu är att företagare kliver fram och är entreprenörer på miljöområdet och inte minst då biogasområdet. Nu har vi satsat stort de här åren på att få fram fler biogasmackar, att också stödja investeringar i gårdsproduktion i biogas och vi tar nu också fram en hel biogasstrategi, säger Andreas Carlgren.

Kan en regering gå in och konkret stödja sådana här satsningar?

Vi gör ett investeringsstöd för produktion av biogas på gårdar. Nu var det ju också det som företagarna säger att det behövs också insatser utöver det och det är sådant som vi nu kommer att arbeta med när vi tar fram biogasstrategin för Sveriges del, säger Andreas Carlgren.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista