Svävaren lämnar Halland

Vårsolen har börjat skina och isarna försvinner, så också den svävare som tillfälligt varit stationerad i Bua hamn när sjöräddningssällskapets ordinarie båtar varit infrusna.

Det är dags för svävarpiloten Erik Molander att summera veckorna på västkustens is.

– Vi har haft två fall som har klassats som förebyggande sjöräddning. Sedan har vi haft ett uppdrag åt polisen, då vi har sökt efter en försvunnen person och vi har haft en sjunken båt i Bua hamn som vi har assisterat, säger Erik Molander.

Har ni lärt er någonting om hur en svävare kör i havet, ni kör ju den mer i sötvatten?

– Ja det är skillnader, saltvatten ställer till det. Vi får stänk upp på motorer, även isen är segare, det är en vassare is. Men nu kommer våren här och isen börjar ge sig så vi packar ihop och imorgon åker vi till Kungsbacka för service av motorer och börjar avveckla oss nu.

Och sedan ger ni er av till andra sidan Sverige?

– Ja, det stämmer. Vi kommer finnas kvar till på söndag om det skulle hända någonting, men tanken är att svävaren åker hem sedan till Stockholmsområdet, säger svävarpiloten Erik Molander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".