Foto: Björn Larsson-Ask/Scanpix
Halland

Skatteavdragen skapar jobb

Rätten att få göra skatteavdrag för städning och fönsterputsning tycks bli en kontroversiell  valfråga till hösten där partiblocken skiljer sig åt.

"Människor kommer att förlora sina jobb om skatteavdragen försvinner." Så resonerar flera halländska företagare inom städbranschen. Sedan avdragen infördes 2007 har Jan Oscarsson på Total Rent i Halmstad fått fler kunder och anställt mer personal.

– Vi ökar vår kundkrets hela tiden och då behöver vi mer personal och i och med att vi inte har några uppsägningar eller förändringar bland gamla kunder så blir det mer personal som behövs, säger Jan Oscarsson.

Om den rödgröna opposiotionen vinner valet ska skatterabatten på hushållsnära tjänster bort. Beskedet som kom på onsdagen rörde en hel del känslor runt fikabordet på Total Tent.

– Svartjobben kommer tillbaka och yrkets status kommer att försämras, menade en lokalvårdare.

Idag har halmstadföretaget fem fast anställda och ett 10-tal timanställda. Försvinner skatteavdragen kan inte alla vara kvar menar Jan Oskarsson.

– Jag kommer ju få säga upp vissa i personalen, säger han.

Även för företaget Homemaid har skatteavdraget resulterat i nyanställningar. Det senaste halvåret har tio nya lokalvårdare anställts i Halmstad. Regionchefen Michaela Maier tror precis som Jan Oscarsson att kundkretsen kommer att minska om avdragen försvinner.  

– Det är klart att när omsättningen minskar så kommer också antalet anställda att minska, säger Michaela Maier som är regionchef i Halmstad.

De rödgrönas kritik mot skatteavdraget handlar främst om att det skulle vara en subventionering för de rika. Av hallänningar med en årsinkomst under 200 000 kronor utnyttjade mindre än en procent skatteavdraget år 2008. Av hallänningar med en årsinkomst över 400 000 kronor utnyttjade drygt fem procent det året.

Och så här beskriver Jan Oscarsson den typiska kunden som köper städning.

– Det är ofta folk som ligger lite över inkomstsnittet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".