Polisen har kunnat spåra tjuvarna i snön. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Kylan håller tjuvarna borta

Den extrema mängd snö som landat i Sverige i år har orsakat mycket problem men för polisen har den varit mer än välkommen. De senaste månaderna har nämligen antalet anmälningar av brott varit betydligt mindre än vid samma period förra året.

– Det vi har märkt under den här vintern är att vi har fått större chans att gripa tjuvar vid inbrott, att vi har kunnat gripa dem med anledning av att de har lämnat spår. Vi har kunant följa spåren och gripa dem, där har vi hjälp av snön och det har vi gjort vid flera tillfällen den här vintern, säger Ingemar Nilja, närpolischef i Halmstad kommun.

Det är alltså gammalt hederligt detektivarbete som man tar till. Andra brott som ofta sker utomhus som exempelvis skadegörelse och överfall har också minskat. Just inbrotten i Halland har minskat på grund av snödrivor och dålig framkomlighet. Är det då inte ett hinder även för dem?

– Det påverkar inte oss mer än att i vissa fall får vi en annorlunda arbetsmiljö, det är en lite besvärligare arbetsmiljö och besvärligare trafikförhållanden, som drabbar alla i samhället. Det som har minskat nu är nog inbrottsstölderna. Dels kan det vara att vi har haft en besvärlig vinter i januari och februari med mycket snö och kallt väder. Det gör ju att de kriminella inte härjar lika frekvent som de brukar, att de inte vill vara ute när det är så kallt, säger Ingemar Nilja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista