Granplantorna har tagit slut

Granplantorna till vårens nyplantering av skog är slut. Det finns inga plantor att köpa. Södra skogsägarna har dammsugit hela den europeiska marknaden. Men granplantor finns ingenstans.

– Sedan flera månader är plantorna slut och några extra att köpa finns inte vad vi ser idag, säger plantmarknadschef Mats Lindström.

Mats Lindström på Södras plantbolag Odlarna har sök med ljus och lykta runt i Europa för att kunna täcka den stora efterfrågan på granplantor. Södra producerar själva 30 miljoner plantor men efterfrågan är betydligt större än så. Och Mats Lindström har efter mycket letande lyckats skrapa ihop ytterligare nästan 20 miljoner plantor men nu är det stop.

– Vi hittar inga mer någonstans via någon kanal så de måste ju vara slut då, säger Mats Lindström.

För att så snabbt som möjligt få tillbaka skogen på de stormfällda hyggena efter Gudrun och Per, gjordes beräkningar att plantproduktionen nu måste utökas kraftigt för att täcka behoven. Men nu står det klart att plantproducenterna inte har lyckats anpassa produktionen efter den stegrande efterfrågan.

– Gudruneffekten var större än någon gissade det för tre-fyra år sedan, eller vad man gjorde prognos på, säger Mats Lindström.

Så här har alla räknat fel?

– Ja det är min uppfattning.

En av förklaringarna till att man efter stormfällningarna räknade fel var i kanterna på stormhyggena stod många skadade träd kvar som skogsägarna sedan tvingades avverka.

– Hygget blev större på grund av att det som är trasigt i kanterna ramlar och då blev arealen större och så vidare.

Det är nu tredje året i rad som granplantorna är slut långt innan planteringssäsongen har startat. Vad ska de skogsägare göra som står utan plantor i år men som vill försöka plantera nästa år?

– Det finns väl inget annat att göra än att ställa sig i kö, säger plantmarknadschef Mats Lindström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".