Laholm

Plantskola läggs ner trots brist

Trots skriande brist på granplantor kommer plantskolan i Våxtorp att avvecklas.

Redan tidigare har plantskolan varit på väg att läggas ner, men då räddades den i elfte timmen av efterfrågan som skapades av stormen Gudrun.

Men den brist på plantor som råder nu förändrar inte Företaget Svenska Skogsplantors beslut.

– Nu är det de sista 500 000 plantorna som är kvar i marken i Våxtorp. Sedan är sagan Våxtorp över för denna gången. Till sommaren kommer det vara helt stängt, säger marknadsansvarige Göran Nielsen.

Redan 2005 började Svenska Skogsplantor avvecka sin plantskola i Våxtorp för att satsa på odlingarna i Ljungbyhed och Tyskland istället.

Men den plötsliga efterfrågan på granplantor efter stormen Gudrun gjorde att företaget valde att fortsätta i Våxtorp några år till. Nu visar det sig att återplanteringen efter Gudrun tagit längre tid än beräknat så samtidigt som Våxtorp håller på att avvecklas en andra gång så råder det skrikande brist på granplantor. I december hade Svenska Skogsplantor sålt slut på sina för våren, förr var det då beställningarna började komma in.

– Vi och våra kollegor har väl missbedömt situationen till viss del. Vi trodde att förra året var det sista som skulle påverkas av Gudrun. Och många av plantorna tar upp emot tre år att odla vilket gör att ingen vågar riskera något, säger Göran Nielsen.

Men det stora suget kommer inte att hålla i sig länge tror Göran Nielsen så beslutet att lägga ner i Våxtorp står fast. Det innebär att marknadsavdelningen flyttar till företagets fröstation i Lagan. På produktionssidan har tre fastanställda och flera säsongare arbetat och hur det blir för dem framöver är fortfarande osäkert.

– En del kanske kan erbjudas plats på vår plantskola i Ljungbyhed men det är ju en bit att köra så jag vet inte hur de ställer sig till det, säger Göran Nielsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista