Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Fyra år för fusk med ersättning

Det blev fyra års fängelse för den 54-årige varbergsbo som låtsades vara svårt sjuk och fick drygt åtta miljoner kronor i ersättning från Försäkringskassan.

Hans son och dotter, som mannen anställt som personliga assistenter, får villkorliga domar för medhjälp till grovt bidragsbrott. Tingsrätten dömer 54-åringen som bluffade Försäkringskassan med att han var beroende av personlig assistenter dygnet runt till det högsta straffet, fyra år som åklagaren yrkat på.

Sonen och dottern, som under långa perioder inte vistades hos fadern, trots att de fått betalt för att ha arbetat som personliga assistenter, ska enligt domen ha gjort som fadern sagt till dem och skrivit under tidrapporterna som fadern själv upprättade. Därför stannar påföljden för deras del till villkorlig domar för medhjälp till grovt bidragsbrott och grovt bedrägeri. De ska också var och en betala en miljon i skadestånd tillsammans med fadern, som för egen del ska betala omkring 4,5 miljoner plus ränta.

Tingsrätten beslutade också om kvarstad om de tilltalades egendom för att täcka skadestånden som de dömts att betala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".