Kläder och skor är det vi shoppar mest. Foto: Mona-Lisa Djerf/Scanpix.

Solen ökar shoppinglusten

De senaste dagarna har butiksägarna i Halland fått leenden på läpparna för tack vare solen har deras försäljningssiffror ökat snabbt.

Många berättar hur butikerna bara på ett par dagar fyllts av vårshoppare. För Joakim som jobbar i en skobutik har skillnaden varit tydlig.

– I måndags när det nästan var snöstorm var det väldigt dålig försäljning. Men så fort solen tittade fram i tisdags så märkte man helt plötsligt en jätteökning. Så det var jätteskillnad, säger han.

På bara ett par dagar har vi alltså börjat vårshoppa så det märks. Många butiksägare berättar hur deras försäljning ökat sedan ljuset och värmen kom tillbaka. Man blir naturligt mycket piggare av solljus och det gör att allt fler går ut och promenerar och passar då på att gå in i butiker. Det är främst skor och kläder som vi köper nytt men även heminredning. Butiksägaren Karina tror att det har mycket med färgerna och glädjen att göra och hon känner igen sig i sina kunder.

– Jag känner det själv nu när solen kommer fram att man får inspiration och energi och man vill förnya. Man vill ta väck allt det svarta och få på lite färg. Framförallt har vi fått mer kundflöde, helt klart, det är mer kunder som kommer in här och många är glada och tycker att det är roligt med alla färgerna på modeavdelningarna. Men även på hem också, man känner att man vill förnya hemma, säger butiksägaren Karina.

– Ja, det har kommit in lite mer folk nu när solen kommer fram. Alla är trötta på den här vintern som var evig, säger butiksägaren Staffan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".