Halland

Kamp om råvara till biogas

Konkurrensen ökar om råvaror till biogasproduktion. Kraftbolaget Eons planer på att bygga en biogasanläggning i Halmstad kan försämra möjligheterna för till exempel Laholms biogas.

Laholms biogas köper idag en stor del av nödvändigt biologiskt avfall från just Halmstad. Om Eon lägger vantarna på avfallet från Halmstad skulle det slå det direkt mot Laholms biogas, säger ordföranden Roland Gottfridsson:

– Man är ju lite bekymrad. Vi hoppas att man kommer att ha ett ordentligt samråd med oss under projekteringstiden.

 Efterfrågan på biologiskt avfall att röta för att få fram biogas har ökat i takt med att biogas kommit i ropet. Laholms biogas konkurrerar  bland annat med Falkenbergs biogasanläggning.

– Sedan har vi anläggningar i Helsingborg och Bjuv i Skåne. Konkurrensen har ökat mycket de senaste 2-3 åren, säger Roland Gottfridsson.

Andra råvaror för biogasframställning är gödsel och grödor. Gödsel finns det gott men  kan inte ersätta en eventuell förlust av organsikt avfall.

– Vi kör ganska mycket gödsel i Laholm. Men att bara använda gödsel ger dålig ekonomi. Att använda odlade grödor för biogasproduktion leder till en debatt vad marken ska användas till. Är det till livsmedel eller energi. Det finns också restprodukter som kan användas som foder till djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista