Våren är inte lika uppskattad av alla. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Plusgrader ger pollenproblem

Många längtar efter vår och mildväder nu - men inte alla. För hasslarna står redo att släppa ut sitt pollen, något som plågar allergiker.

Det enda som krävs är ett par dagar med någon enstaka plusgrad.

– Det var ju ganska varmt långt fram i november och det behövs inte så värst mycket mer för att hasslarna ska vara beredda och börja blomma så fort det blir tillräckligt milt för dem och det är det när det är ett par plusgrader, säger Åslög Dahl, botanist på Göteborgs Universitet.

Åslög Dahls råd är att ha mediciner redo, men också att vara medveten om att det som känns som en förkylning kan vara pollenallergi. För ända sedan 70-talet har allt fler blivit allergiska.

– Även om det finns vissa tecken som tyder på att det möjligen klingar av, så är det fortsatt väldigt många, särskilt tonåringar och unga vuxna som blir allergiska. Dessutom har vissa pollenslag ökat med det varmare klimatet, så det blir mer pollen. Det gäller inte björk till exempel, men det gäller gräs, när säsongen har blivit längre, säger hon.

Finns det någonting man kan göra för att inte få pollenallergi?

Det handlar inte om att man ska överbeskydda barn för att de inte ska utveckla allergier utan tvärtom så tycks det vara bra att man utsätts för naturliga ämnen när man är liten. Men har man väl utvecklat en allergi ska man försöka minska exponeringen för det man är allergisk för, man ska inte utsätta sig för det man är allergisk för, säger Åslög Dahl, botanist på Göteborgs Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista