Ideal tynger dagens unga kvinnor

I år firar den internationella kvinnodagen 100 år. Den kamp för kvinnliga rättigheter som kvinnorörelsen startade för 100 år sen lever på många sätt kvar men det som berör unga kvinnor mest idag är ideal och jämställdhet.

Nadira Papic, Alexandra Gelsi och Matilda Mared tycker till om unga kvinnors situation idag.

– När det gäller jobb och så är det absolut inte jämställt.

– Vi har ju samma rättigheter i Sverige, men det är ju det här med lönerna.

– Lönerna är en stor sak, det påverkar oss jättemycket.

– Varför ska män tjäna mer än oss?

Hur är det att vara ung idag?

– Jag tycker att det är jättejobbigt för om du ser i tidningar så är kvinnor jätteperfekta. Men vanliga kvinnor ser inte ut så, kvinnornas självförtroende sjunker genom det. Och männen tror att alla kvinnor ser ut så de har jättehöga förväntningar om hur kvinnor ska se. Jag tycker att man borde visa mer normala kvinnor i tidningar.

– Har man sett någon kvinna som har en mage som går ut, har bristningar eller stor näsa? Man ser inte sådant. Man ser skitsmala magar, perfekta bröst, perfekt näsa.

– Det är jättemycket som trycker på, många ideal och sådant man ska leva upp till, så jag tycker att det är väldigt svårt att vara ung kvinna, säger Nadira Papic, Alexandra Gelsi och Matilda Mared.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista