Torvald Ripa. Foto: SR Halland
Halland

Nya superbakterier upptäckta

För första gången har två nya sorters resistenta superbakterier upptäckts i Sverige. Båda fallen har hittats i Halland.

I det ena fallet handlar det om en resistent bakterie som man sett enstaka fall av ute i världen tidigare men inte i Sverige. Det rör sig om en vanlig tarmbakterie och patienten behandlades med ett reservantibiotikum. Under behandlingen utvecklade bakterien resistens mot läkemedlet och det innebar att en helt ny klon av bakterien bildades.

– Det här är ett reservantibiotika, då kan vi inte använda det längre, det är klart allvarligt. Det andra fallet var en import och det är det vi kanske oftast ser att ifrån länder där de har betydigt färre problem med resistenta bakterier än vad vi har, kommer en patient också med i och för sig en helt vanlig tarmbakterie. Men det intressanta med den är att vi har en resistensutveckling hos den här, där vi har ett så kallat reservantibiotika, det brukar fungera. Men den här bakterien var alltså resistent mot just den här gruppen av reservantibiotika. Och då börjar vi nästan närma oss de bakterier där vi inte längre har tillgänglig antibiotika, säger Torvald Ripa, verksamhetschef på mikrobiologiska laboratoriet i Halmstad.

Det blir allt vanligare att människor åker utomlands och opererar sig, vilka risker är förknippade med det?

– Vi ska ju vara helt klart medvetna om att den bakteriefloran som finns på de sjukhusen är helt annorlunda än vår egen. Där är de här resistenta bakterierna vardagsmat, men hos oss lite udda, säger Torvald Ripa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista