Laholm

Osbeckgymnasiet ska rustas upp

Fortfarande vill en majoritet av Laholms niondeklassare helst plugga vidare i en annan kommun och flera av Osbecksgymnasiets utbildningar kommer därför inte att starta i höst. För att göra skolan mer attraktiv satsas nu 35 miljoner kronor under de närmsta tre åren. 

Upprustningen är nödvändig, enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Kent Arne Andersson.

– Skolan har behövt en upprsutning och det har inte skett. Vi har inte satsat de pengarna vi kanske skulle gjort för ett modernt gymnasium. Nu måste vi sätta fart om vi ska ha gymnasiet kvar, vilket alla är överrens om, säger han.

Har ni agerat för sent?

– Ja, det kan man väl kanske säga. Men det som är gjort är gjort och nu måste vi se framåt, säger Kent Arne Andersson.

Vilka utbildningar ska Osbeckgymnasiet erbjuda? Och hur ska skolan drivas? De frågorna diskuteras nu i Laholm. Moderaterna föreslår privatisering. Och centrepartisten Kent Arne Andersson vill utreda om ett kommunalt bolag skulle kunna ta över.

– I det läget som är nu måste vi testa allt som är tillbuds, säger han.

Kent Arne Andersson tror att en bolagisering skulle innebära snabbare beslutsgångar. Han menar att den kommunala verksamheten är tungrodd.

– Det är väldigt många beslut du ska ta som ska gå upp i nämnden och diskuteras där. Det blir väldigt långa beslutsvägar inom den kommunala verksamheten, säger han.

För kommunala bolag gäller att verksamheten måste gå med vinst. Och det kan bli svårt för en skola som på grund av sjunkande elevantal redan förlorar pengar, medger Kent Arne Andersson.

– Jo visst. Allting kan bli väldigt tufft och därför måste vi vända på varje kutting så vi får klart för oss vad som är det bästa och mest fördelaktiga för kommunen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista