Planen är för tillfället gömd under en fiberduk. Jonas Ejdegård är planansvarig. Foto: Adam Turic/SR Halland
Halmstad

Oro för gräset på Örjans vall

På söndag är det allsvensk premiär på Örjans vall i Halmstad och just nu ligger gräset dolt under en stor fiberduk.

Under stor del av vintern har man haft värmeslingor igång under gräset. Men Jonas Ejdegård, planansvarig, är ändå orolig att planen ska ta allvarlig skada av den tidiga premiären.

– Planen är väldigt mjuk. Den är ordentligt uppvärmd och vi har lite kondens under fiberduken, så det är jag lite orolig för, att vi kanske spelar upp den väldigt tidigt på säsongen.

Vad innebär det att spela upp den?

– Att man spelar sönder planen helt enkelt, att man river upp och torvorna flyger och planen får inte möjlighet att läka riktigt, som den gör till exempelvis i maj månad, säger Jonas Ejdegård.

Hur skulle du beskriva gräsmattan just nu?

– Planen är brun med gröna inslag, så kan man uttrycka det. Den spirar lite, men i och med att det är så tidigt på året så får man inte grönskan.

Om spelarena sparkar i gräset, vad händer då?

– Då ger turfen med sig i och med att den är så mjuk och inte så hållbar ännu. Då spelar du sönder gräset helt enkelt, säger Jonas Ejdegård, planansvarig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista