I biblioteket står en byst av Klara Johansson. Foto: Ingela Winstrand/SR Halland
Halmstad

Minne av första kvinnliga studenten

Det ser ut som om statyn 91:an Karlsson kommer att få sällskap på Storgatan i Halmstad, av Halmstads första kvinnliga student, Klara Johansson.

Ingegerd Sahlströms motion om en staty utanför Klara Johanssons födelsehem togs väl emot av kommunens toppolitiker.

– Det är jättetrevligt att man får ja på en motion, det händer ju inte så ofta när man är i opposition. Men det är kul att alla ställer sig bakom det här förslaget. Roligt att vi också börjar peka på de kvinnor som har varit betydelsefulla i den här kommunen, i den här stan, säger Ingegerd Sahlström.

Några formella beslut är inte fattade ännu men när kommunstyrelsens beredningsutskott träffades tyckte alltså alla att Klara Johansson förtjänar att uppmärksammas i stadsmiljön. Författaren, översättaren och litteraturkritikern som främst var verksam i Stockholm, föddes på Storgatan 41 år 1875 och hon har fått en gata i Halmstad och Klarasalen i biblioteket uppkallade efter sig. I biblioteket finns en byst av henne och Ingegerd Sahlströms förslag var att göra en avgjutning av den, men nu finns det också ett förslag om att låta en lokal konstnär göra ett helt nytt konstverk till Klara Johanssons minne.

Kostnaden beräknas till runt 100 000 kr och tekniska nämnden och kulturnämnden är positiva till att skjuta till pengar nästa år. Om det sedan blir en staty eller ett annat konstverk spelar ingen roll, bara det blir bra.

– Jag ser fram emot att man kommer med bra förslag som vi kan ta ställning till och det måste inte vara en byst av Klara Johansson utan huvudsaken är att vi på något sätt fokuserar så att vi för oss själva i Halmstad och för turister kan tala om att här växte en kvinna upp, som har varit betydelsefull i Sverige, säger Ingegerd Sahlström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista