Stubbefyren försvann för sex månader sedan.

Kirurger saknar vandringsstaty

Det senaste halvåret har ansvariga läkare vid kirurgkliniken i Halmstad letat efter ett försvunnet konstverk, "stubbefyren". Men nu ser det ut som om detta hederspris till arrangören av den årliga kirurgveckan förblir borta.

Varje år sedan 1996 har den 80 centimeter höga och åtskilliga kilo tunga Stubbefyren gått som en vandringsutmärkelse till arrangören av kirurgveckan. Men efter alla månader av eget letande har Halmstadkirurgerna nu gett upp och gjort en polisanmälan.

– Jag gjorde klart att det inte behövdes utryckning med blåljus, precis, säger överläkare Claes Hjalmarsson vid kirurgiska kliniken i Halmstad - inte utan självironi.

– Polisanmälan är mest en markering av att vi nu gjort allt vi kunnat, förklarar han.

Den eftersökta pjäsen försvann från det förråd på Tylöhus där den förvarades efter att Halmstads kirurger fått skulpturen i augusti förra året. Överläkare Claes Hjalmarsson känner stigande desperation - för snart är det dags att lämna vandringsstatyn till kollegerna i Göteborg - 2010 års arrangörer.

– Jag har letat sedan september, men den tycks inte finnas någonstans, säger han till SR Halland.

Överläkaren vill inte tro att någon medvetet har stulit den traditionstyngda pjäsen.

– Min teori är att någon av misstag fått med sig fel låda vid någon leverans från hotellet. Men trots att jag försökt spåra alla, så har det inte lyckats. Och då har vi lagt ner ett frenetiskt arbete, faktiskt, berättar han.

Särskilt olyckligt är det att det är kollegerna på sjukhuset i Varberg som ursprugligen skänkte Stubbefyren och står som instiftare av utmärkelsen som hann delas ut 14 gånger innan det mystiska försvinnandet.

– Jag är ledsen att statyn försvann i Halmstad. Vi är ju på alla sätt angelägna om god grannsämja, säger Claes Hjalmarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".