Lex Maria-anmälningarna ökar

Antalet Lex Maria-anmälningar har ökat kraftigt i Halland, med hela 44 procent under de senaste fyra åren. Den senaste gäller en 27-årig kvinna som dog i hemmet sedan föräldrarna förgäves sökt vård för henne.

Det handlar om en tidigare helt frisk kvinna. Hos sjukvården i Västra Götaland blev hon sjukskriven för panikångest utan att prover togs. Hon reste till föräldrarna i Halland. De ringde sjukvårdsrådgivningen men hänvisades till psykiatrin. Någon läkarkontakt fick de aldrig. Dottern dog på natten och obduktionen visade att hon hade diabetes. Tre Lex Maria-anmälningar har gjorts, bland annat från närsjukvården i Halland.

– Det här ska ju inte behöva inträffa kan man tycka. Vad som har hänt i det här fallet är att i de första kontakterna med sjukvården, missade man de mest grundläggande och sedan har den feltolkningen av symptomen följt med i vidare kontakter och man har fortsatt att feltolka. Och det är ju en djup tragik i detta, säger Magnus Tenfält, chefsläkare, närsjukvården i Halland.

Är det inte rutin att man tar åtminstone blod – och urinprover på någon som söker sjukvård?

– Det får man nog anse vara ett grundläggande krav egentligen ja, det tycker jag, säger Magnus Tenfält.

Antalet Lex Maria-anmälningar har ökat markant på senare tid, så också i Halland. Färsk statistik från Socialstyrelsen visar att antalet anmälningar har ökat med 44 procent mellan 2006 och 2009, från 16 till 23 fall. Det ska tolkas positivt, tycker Magnus Tenfält.

– Därför vad det visar på är att vi inom sjukvården är angelägna och intresserade av att få saker som har gått fel utredda och belysta för att kunna hitta goda sätt att undvika att det händer igen, säger Magnus Tenfält.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista