Fullt upp hos kiropraktorerna efter vinterns snöskottning. Foto: Johan Nilsson, Scanpix
Halland

Kiropraktorerna har fullt upp

Det har varit en hektisk vinter för många kiropraktorer och naprapater i länet. Särskilt i Halmstad har antalet patienter som skottat sig till en ond rygg, eller halkat på isen ökat.

Kiropraktorn Sven Malmborg tycker att det märks att det varit en ovanligt vintriga vinter.

 – Telefonen ringer betydligt mer än den brukar göra, säger han.

Vilka är de typiska sätten man skadat på?

– Man är kall och ouppvärmd, eller så halkar man bara, säger Sven Malmborg.

Det är folk i alla åldrar som skadat sig i vinter och såväl barn som 94-åringar som kommer till Sven Malmborgs mottagning. När det gäller skottningen är det inte vidare ergonomiskt att ouppvärmd böja sig fram och lyfta tung snö längst ut på en pinne och sen vrida sig. Det behöver man inte vara otränad för att märka.

– Jag har elitidrottsmän som kommer hit också, så det kan drabba vem som helst. Ofta är det att man står fel, säger han.

Att lyfta med knäna, ta mindre snö på skyfflen, inte vrida sig så mycket och värma upp först, det är några tips som även kiropraktorn Greger Wennerholm ger. Han och hans kollegor på Söderkliniken har också haft full ruljans.

Men hur trillar man då på bästa sätt - för att landa som en stuntman?

– Man ska vara mjuk i knäna, det är som judon. Försöka sätta sig ner så tidigt som möjligt, och inte spjärna emot. Man säger ju det att barn och fulla landar mjukt, säger Greger Wennerholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista