Halmstad

Felbehandlingar Lex Maria-anmäls

Med nacken bruten på två ställen fick en 40-årig man vänta tre timmar på röntgenundersökning. Efteråt upptäcktes att mannens huvud inte varit fixerat på rätt sätt.

Händelsen på Länssjukhusets akutmottagning har nu resulterat i en Lex Maria-anmälan. Mannen är nu återställd, sedan han behandlats med halskrage under ett par månader.

Ytterligare en Lex Maria-anmälan gäller en 35-årig man som i ett år behandlades i Halmstad med cellgifter för en tarmsjukdom. Under tiden fick han låta bli att skaffa barn på grund av risken för fosterskador. Men efter den årslånga behandlingen meddelade läkaren att diagnosen var felaktig och behandlingen hade varit onödig.

Nu anmäler mannen läkaren till Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd. Den felaktiga diagnosen har inneburit kraftiga biverkningar, samt psykiska och ekonomiska påfrestningar, skriver mannen i sin anmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista