Städningen brast på många av Halmstads förskolor. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Halmstad

Dåligt med hygienen på förskolor

Av Halmstads 103 förskolor hade bara sex av dem skriftliga rutiner för hur hygienen ska skötas. Flera förskolor hade brister när det gällde städningen.

Det visar granskningen av hygienen i förskolorna som nu är klar. Återbesök för att se att ändringar gjorts kommer framöver.

– Det är inte så alarmerande men däremot visar det ju helt att det finns en stor förbättringspotential inom förskolorna. Att det saknas egenkontrollprogram innebär ju inte att det är dåligt men det innebär ju att man inte har ordning på sina rutiner, säger Sven Jägervall, ordförande i miljö och hälsoskyddsnämnden i Halmstad.

Egenkontrollprogram är en typ av skriftlig kontrollista som personalen kan använda sig av, som förskolorna måste ha. Efter inspektionerna har alla privata förskolorna åtgärdat bristen på egenkontroll, för de kommunala förskolorna arbetar nu Barn och Ungdomsförvaltningen med att ta fram ett egenkontrollprogram. Städningen hade också brister på vissa förskolor och där var det problem i vilka som är ansvariga för vad.

– Det är ju oerhört viktigt och där vi också försöker samverka i vår egen regiverksamhet med de olika aktörerna och i princip tvinga dem till att hitta en bättre samverkan. Till exempel schemaläggning av städning på en förskola så att den genomförs när det går att städa.

Vad händer nu?

– Nu kommer vi att tillse att de genomför de här bitarna och vi har en fortgående samverkan med barn – och ungdomsförvaltningen. Vi kommer att göra ett återbesök och kontrollera så att det här blir genomfört. Det handlar ju inte bara om att genomföras, det får inte bli ett papper som man sätter i en bokhylla, utan det ska naturligtvis även finnas att det är känt bland personalen att det här finns på den aktuella förskolan, säger Sven Jägervall, ordförande i miljö och hälsoskyddsnämnden i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista