Falkenberg

Fyra varslas från Villa Balder

Verksamhetschefen och tre vårdare på Villa Balders fritidsverksamhet i Falkenberg varslas om uppsägning. Det berättade socialchef Sergio Garay när han i dag presenterade en utredning om verksamheten på det fritidshemmet för barn med särskilda behov efter de missförhållanden som avslöjades för en tid sedan.

För drygt en månad sedan inkom Lex Sarah-anmälningar till socialförvaltningen från sammanlagt fem personer anställda inom kommunen. Det handlade om dålig struktur på verksamheten inom Villa Balders fritidsverksamhet men framför allt om hur en 14-årig pojke med psykiskt funktionshinder låsts in i ett litet rum i ett garage. Han lämnades utan vuxen kontakt och övervakades med kamera.

Socialförvaltningens egen utredning har koncentrerat sig på fem händelser kopplade till inlåsning av pojken. Utredarna har kommit fram till att det rör sig om allvarliga missförhållanden. Socialchef Sergio Garay säger så här om hur situationen kan ha uppstått på fritidshemmet.

– Det handlar helt enkelt om en situation där personalen inte har mäktat med sin uppgift, säger Sergio Garay.

Har ni haft för lite kontroll över den här fritidsverksamheten?

– Just när det gäller den här specifika enheten så kan vi väl påstå att vi har inte haft full kontroll över det eftersom den här händelsen har inträffat. I övrigt tycker jag att vi följer verksamheten och handikappsomsorgen ganska väl, vi gjorde en ganska omfattande kvalitetsuppföljning så sent som förra året, säger Sergio Garay.

Vad är anledningen till att ni varslar tre vårdare och verksamhetschefen?

– Vi har helt enkelt kommit fram, utifrån de anmälningar som gjorts, att händelserna är så pass allvarliga och att även barn har farit illa i sammanhanget. Vi ser helt enkelt ingen annan utväg i dagsläget än att vi tar de här typen av arbetsrättsliga åtgärder, säger Sergio Garay.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista