Man har ännu inte börjat med bygget av lägenheter i Kungsbacka. Foto: Viktoria Svedlund/SR Halland
Kungsbacka

En stad med expanderande framtid

Idag presenterades planerna på en helt ny stadsdel med 1000 bostäder som ska heta Kolla Parkstad. Grönområden, bostäder och seniorboende planeras att vävas samman med skola och affärer.

Idag är det bara i fantasin man kan föreställa sig hur det kommer se ut, men i slutet av året tas första spadtaget.

– Vi har bestämt oss för att vi ska bygga ut Kungsbacka stad, det är kanske en av landets mest expansiva kommuner. Det är mycket människor som vill komma hit. Men vi har en liten stad och ett stort omland och då vågar vi definitivt satsa på det här. Det är bostäder framförallt, sedan kommer skolan att byggas ut, det finns ett område som kommer att bli rent näringsverksamhet, säger kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka kommun Per Ödman.

Det finns en hel del bilägare i Kungsbacka kommun och det är inget Per Ödman sticker under stolen med. Kommunen har fullt av olika taktiker för att minska utsläppen.

– Vi bygger parkeringsplatser i ytterområdet så det blir lite längre väg om man har fler än en bil. På så vis hoppas vi på att styra över till att man kanske inte behöver ha två bilar och man kan klara sig på den kollektivtrafiken som blir, säger Per Ödman.

Vem är det som ska bo här?

– Alla möjliga sorters människor, barnfamiljer, äldre, alla typer av familjer och bostadssökande kommer att hitta sin grej i Kolla Parkstad. Det kommer att vara en sådan stor variation så att det finns möjligheter för alla, säger Rolf Enskog, mark och bostadschef från Kungsbacka kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista