Det blir allt vanligare att äldre drabbas av stölder. Foto: Johan Davidsson/SR Halland

Svaga offer målet för ficktjuvar

I takt med att vi blir mer medvetna om väskryckare och ficktjuvar tar brottslingarna till allt fulare knep. Polisen i Halland har märkt att brotten mot svaga och äldre har blivit värre de senaste åren. Inga, 91 år, från Halmstad blev bestulen på sin plånbok när hon handlade på Hemköp i centrum.

– De har stuckit ner handen helt enkelt och tagit min plånbok. I en plånbok har man ju allt, egentligen hela sin identitet, så när jag gick hem hade jag ingenting som talade om vem jag var, om något skulle hända mig. Så därför känner man sig rätt enkel och rätt ensam, säger Inga.

Men Inga är inte ensam om det här. Sveriges Radio Halland har tidigare berättat om flera tillfällen där äldre personer drabbats av stölder. Nyligen häktades två kvinnor som misstänks ligga bakom flera plånboksstölder mot äldre i Västsverige. Andreas Bengtsson, som är vakthavande befäl på polisen i Halland säger att brottslingar idag ger sig på allt svagare människor.

– Man går på handikappade, man utger sig för att vara från olika organisationer. Vi har till och med haft personer som utgett sig för att vara poliser och kommit hem till äldre människor och sagt att de ska kontrollera hur mycket värdefulla föremål de har hemma. Så de blir slugare och slugare och går på mer och mer försvarslösa grupper, säger Andreas Bengtsson.

– Det är ju det man tycker är så skamligt. Det är väl över huvud taget skamligt att ge sig på vem som helt. Men har jag rullator och är gammal och de ger sig på en sådan människa som är försvarslös, det tycker man är uselt. Jag blir både arg och ledsen. Jag sov inte på flera nätter, för jag tyckte jag kände mig så kränkt. Och det kan inte beskrivas, säger Inga.

Idag är Inga vid gott mod och hon är speciellt tacksam för den hjälp hon fick av butikspersonalen och polisen.

– De var mycket mycket vänliga och tillmötesgående. Tack vare det så klarade jag mig så pass, säger Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".