Boris Lennerhov. Foto: Anders Andersson/Scanpix

Gekås utsatt för bedrägeri

Varuhuset Gekås är troligen utsatt för ett bedrägeri med presentkort. I annonser i tidningar och på internet går det att köpa presentkort som ska vara värda 20 000 kronor i butiken men säljs med rabatt för 17 000 kronor. Men när kunden kommer till kassan går det inte att betala med presentkortet.

– Någonstans kommer man över kortnummer och koder och sedan tar man dem och försöker via hemsidan att använda det kortnumret och köper ett presentkort som gäller på Gekås och tankar över från det kortet till presentkortet. Då har ju de här pengarna stulits för någon och finns istället på ett presentkort och om inte det kortet är spärrat så har inte innehavaren märkt någonting förrän han har fått ett saldouttag.

Är det vanligt, har det hänt förut?

– Vi hade ett case i höstas som gick till på liknande sätt. Det är naturligtvis oerhört olyckligt, den stackaren som har gått på det och köpt det, har ju blivit bedragen. För då kommer man och ska använda det här presentkortet och så fanns det inga pengar på det.

Så att handla presentkort till Gekås på nätet, det går inte i fortsättningen?

Inte förrän vi har säkerställt systemet, att vi vet att det här inte kan hända och rent tekniskt kan jag inte beskriva hur det skulle kunna gå till. Så just nu ser jag inte att det kommer att vara möjligt inom den närmsta framtiden, säger Boris Lennerhov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista