Webbenkäter ska hjälpa FP

I takt med att de politiska partierna tappar medlemmar i stadig takt behöver partierna hitta nya vägar för att kunna utforma sin politik. Att låta partiet och dess medlemmar lägga upp politiken räcker inte om man har för få medlemmar.

Därför tar Folkpartiet i Halmstad hjälp av enkäter på webben för att få veta vad halmstadsborna tycker om olika sakfrågor.

– Jag tycker att det är en helt naturlig utveckling. All partipolitik är ju under någon sorts förändring och måste hitta nya arbetsformer för att bevisligen är ju inte så många intresserade av det gamla arbetsformerna, säger Suzanne Åkerlund som är folkpartistiskt kommunråd i Halmstad.

Niklas Håkansson som är statsvetare på högskolan i Halmstad, ser också att medlemstappet gör att partierna nu måste hitta nya vägar för folk att få folklig förankring för sin politik.

– Det är någonting som partierna känner sig lite tvungna att göra i en tid när partimedlemskapet har minskat sett över ett antal år eller decennier, säger han.

Det är totalt sex sakfrågor där folkpartiet vill ha väljarnas ja eller nej. Bland annat handlar det om ifall man ska ha maxgräns för antal barn i en förskolegrupp eller om maten i kommunal verksamhet ska tillagas på varje enskild enhet. Frågor där man kan tycka att svaren är ganska givna.

– Så kan man ju tycka, och det är ju rätt att som man frågar får man svar. Det gäller ju i alla forum. Men vi tyckte ändå att det fanns, inte att det blir ja eller ja utan att det blir något sånär utkristalliserat.

Men risken blir ändå att uppfattas som att man egentligen inte vill låta väljarna komma till tals utan snarare vill ha stöd för sin redan planerade politik.

– Partiet tar ju initiativet här och kan ju naturligtvis formulera frågor så att det blir lättare att ge de svar man vill ha. Det är därför som det naturligtvis är viktigt för partierna att också vara öppna för andra typer av inspel, att man inte litar blint på den här typen av instrument, säger Niklas Håkansson, statsvetare på högskolan i Halmstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".