Karl-Axel Jansson, Eva-Karin Möllefors, Sophia Sävås och Janet Harrysson är med i Laholms folkhälsoråd. Foto: Viktoria Svedlund/SR Halland
Laholm

Problematik bland unga vuxna

Nu är laholmsborna kartlagda - åtminstone när det gäller hälsa och livsvillkor. Statistik och enkätsvar som kommunen samlat på sig under flera år har sammanställts och analyserats.

– Laholmarna trivs med sitt boende i stort, många äger sin bostad, många har bil. Vi är ganska fysiskt aktiva men inte tillräckligt för att det ska vara riktigt hälsofrämjande, så där har vi mycket att jobba på. Barn och föräldrar har bra kontakt med varandra, säger Janet Harrysson som är folkhälsoutvecklare.

Vad är problematiken?

– Problemen ser vi bland de unga vuxna, de mellan 18 – 29 år. De har svårt att få jobb, flera i den här gruppen har sämre levnadsvanor och det är inte speciellt för Laholm utan så ser det ut nationellt också. Men det är viktigt att jobba vidare just med den här gruppen.

Hur kommer ni att jobba vidare?

– Bland annat satsar vi mycket på unga arbetslösa, 16 – 24 år, med en så kallad ungdomslots. Där ska vi försöka jobba med att skapa arbetstillfällen.

– Samtidigt finns det möjligheter att sätta in åtgärder skolan och i olika fritidsaktiviteter och kommunikationer och annat som behövs för att ungdomarna ska trivas och kunna förflytta sig, säger Laholms planeringssekreterare Karl-Axel Jansson om att de unga mår sämst i Laholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".