Halland

Bilder som vapen mot brott

De bilder på brott som polisen i Halland får in från övervakningskameror är ofta så dåliga att de inte kan användas som bevis. Nu vill polisen att de som har övervakningskameror ska bli bättre på att filma.

Polisen vill också kartlägga kamerorna i ett datasystem för att snabbt kunna få tag på bilder i ett område där brott skett.

– Polis, näringsidkare och andra som har övervakningskameror har samma mål nämligen att förhindra brott. Resultatet av vår samverkan är få bättre kvalité på bilderna så att fler gärningsmän blir lagförda, säger kommissarie Thomas Blomdahl som leder satsningen.

Hallandspolisen kommer nu att söka upp de ungefär 700 som registrerat övervakningskameror i länet.

– De som vill får hjälp och tips med sin utrustning och det behöver många, säger Bo Malmsten som är it-forensiker.

– Väldigt mycket av bildmaterialet från övervakningskamerorna är undermåligt.

Skåne är ett av föregångslänen. Där kan nu 8 av 10 övervakningsbilder användas, innan var förhållandet tvärt om. Hallandspolisen vill också samla övervakningskamerorna i ett kartdatasystem för att snabbt kunna begära in bilder från ett helt område där ett brott skett. Då kan misstänkta knytas till en plats när de till exempel flyr genom en kamerabevakad galleria eller fastnar på bild när de äter på nätterna.

– I flera fall så har vi märkt att folk som är ute i brottsliga syften på nätterna blir hungriga och då söker man sig något näringsställe, säger Bo Malmsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista