Många SJ-tåg har stått stilla i vinter och bristen på information har retat upp många resenärer. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

SJ tvingas ta in extrapersonal

I efterdyningarna till snökaoset står tågen på kö för reparation, så det dröjer ytterligare två veckor innan SJ:s X2000-tåg börjar rulla igen på Västkustbanan. Och nu tvingas SJ ta till extrapersonal för att klara anstormningen av frågor från kunderna.

De extraanställda får nu jobba månaden ut vid det teletjänstföretag som sköter SJ:s telefonkundservice. För i dag är det inte lätt att komma fram.

– Vi vet om det, därför kommer det vara ytterligare 100 personer den här veckan som kommer att svara i telefonerna och det är en stor förstärkning. Det är många som hör av sig eftersom man har möjligheten att boka om biljetten eller få pengarna tillbaka om man inte kan åka. Därför blir det otroligt många kundkontakter naturligtvis, säger Thelma Henrysson, pressinformatör på SJ.

SJ har förutom all kritik för inställda eller försenade tåg fått många klagomål från resenärer för sin information och det är en lärdom som man drar inför kommande vintrar säger Thelma Henrysson, då hon också hoppas att beredskapen för snöröjningen ska vara en helt annan jämfört med i år och att tågen då också ska klara vintern bättre. Först till månadsskiftet räknar SJ med att alla tåg åter ska gå enligt ordinarie tidtabell, men det finns de som tvivlar.

– Jag tycker att det är skandal, och det är likadant på sommaren också, de kan inte passa tider då heller. Snart åker vi bil allihop, säger en skeptisk hallänning.

Men nu säger de att det har varit så exceptionellt väder att de har blivit tagna på sängen, är det inte förståeligt?

– Nej, det är det inte. Det är ju uppe i norr det är vinter.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".